Última entrevista en Radio Ibi correspondiente al 10 de ABRIL del año 2015

Pincha AQUÍ para escucharla íntegra

lunes, 28 de diciembre de 2009

Farina, Festa i Tradició



Hui, dia 28 de desembre, Ibi sol ser notícia en tots els informatius nacionals. La transcendència que açò té, publicitàriament parlant, crec que seguix sense ser valorada a Ibi, ni pels propis ciutadans i ciutadanes d'ibi i el que es més greu, tampoc pels seus governants. Mentres aquest matí regix la llei dels Enfarinats, proclamada anit des del carro dels Amantats, després de la presa de possessió a les 9 hores del nou Alcalde, qualsevol que entre a Ibi des de qualsevol dels seus accessos no notarà gens diferent, llevat que s'acoste a la plaça de l'Esglesia a contemplar (desde la zona neutral), la batalla campal de farina, ous, coets amb el desenfrenament i ardor que posen en el greuge tant el 'nou govern municipal' com 'la nova oposició'.

A vegades veiem com es malgasten recursos, es publiciten activitats menors, o es fa una tirada de 10.000 exemplars d'una revista que fa temps va deixar de ser un butlletí informatiu i va passar a ser un fullet de propaganda electoral del partit governant de torn. Mentrestant, els recursos destinats a publicitar com toca, a difondre i a atraure visitants en estos dies en què Ibi és portada de tota Espanya, no és que siguen escassos, és que són pràcticament zero.

Gràcies a l'esforç que des que es va recuperar la festa fa trenta anys han fet tots els col·lectius integrants de la taula d'hivern, i altres particulars amants de la festa, Ibi pot dir que contra vent i marea, es mantenen tradicions que vénen de temps immemorial, però que encara tenen molt potencial per explotar.

Si aquesta festa fora, per eixemple, del poble del costat que tots i totes tenim en el cap, i fora també portada de tots els diaris i els noticiers de tota Espanya, no tingau cap dubte que estaria convenientment anunciada, publicitada i el que és mes important, subvencionada. Si volem atreure visitants i fer que coses com aquesta donen valor afegit a l'interés turistic de la nostra població, les nostres tradicions i les nostres festes, encara queda molta feina per fer, escomençant per creure que Ibi te coses que oferir. Malgrat la crítica, congratulacions a tots els que fant possible aquesta festa i desitjar a totes les parelles de fadrins i casats que avui un any mes eixirán al carrer i faran festa, que gaudixquen i ens fatjen gaudir. Que el rei faja festa..

5 comentarios:

  1. Hi ha algunes coses que podríem fer tots per a potenciar esta festa. Jo intente portar tots els anys a un grup d'invitats perquè passen el dia a Ibi, vegen la festa i vinguen al Ball del Virrei. Si tots els partits polítics, igual que fem en Festes de Moros i Cristians, intentàrem fer el mateix, a poc a poc es divulgaria esta singular celebració.

    ResponderEliminar
  2. Comparto contigo algunas de las reflexiones que haces en tu entrada. A veces veo anuncios en periódicos de tirada comarcal, sobre actividades que son conocidas por toda la población sobradamente y cuyo anuncio cuesta un dineral. Sin embargo, no he visto un sólo anuncio en períodicos de fuera, ni un cartel a la entrada de Ibi, ni nada que se le parezca. Cómo tú dices, queda mucho por hacer y por explotar.
    por cierto, el discurso de la alcaldesa en Tele Ibi la semana pasada, después de un año sin televisión, penúltimo ejemplo vomitivo de abuso gubernamental. Han dejado cortos a los socialistas....

    ResponderEliminar
  3. Vinc del carrer Les Eres. Era un goig vore 28 parelles de fadrins, 14 de casats, tapats i ple de públic. Fem tots lo posible per no perdre les tradicions.

    ResponderEliminar
  4. Pa no pedre les tradicions,que tal que els dies 28 i 30 siguen festius? Tal volta aniria mes gent no vos pareix? Pa fer festa, te que ser festa, i a dia de hui pa que siga festa i vaja gent, no ha de ser laborable, que mes prenguera jo que visc al carrer les eres, haver estat este mati veient la festa, llastima que tinguera que anarme'n a fer faena. Açò continuarà igual any tras any. Es la meua opiniò

    ResponderEliminar
  5. Segurament Laura, que tens part de raó. El problema es que l'Ajuntament no més pot decidir dos díes de festa locals. Un es el divendres de l'entrada, i altre el dilluns del descans, malgrat que, com tot a la vida, podría canviar-se provocant segurament insatisfaccions d'altra banda. Encara que estos díes, molta gent está de vacances, especialment la que treballa a les fábriques, molts com tú i com jo, treballem. Els que som autónomos, encara ens podem escapar algun ratet, però imagine que no es el teu cas. Veritablement, aquestes festes tenen el seu orige quan l'economía del poble depenía fonamentalment de l'agricultura i quan era festa, era festa per a quasi tots. Ara, amb 25.000 habitants a Ibi, hi ha gent pa tot. Gent que pot, gent que no pot, gent que volen no pot i gent que poden no vol. Peró com bé dius, hi haurá que pensar

    ResponderEliminar

Los comentarios pueden hacerse de forma anónima, con alias, con nombre y apellidos o mediante las posibilidades de identificación que ofrece blogger. En cualquier caso, especialmente cuando sean anónimos, se pide respeto. Suprimiré cualquier comentario insultante, vejatorio, ofensivo o que contenga alusiones o atribución de hechos delictivos, si no lleva el adjetivo de presunto. La interactividad, la sana crítica y el intercambio de opiniones que permite la red, no debe estar exento del respeto que se exige en cualquier ámbito. Gracias por vuestra colaboración